Úžasná Thea s jedinečným onemocněním

V létě 2018 se narodila malá Thea, která byla vytouženým miminkem rodičů z Českého Těšína. Celé těhotenství probíhalo v pořádku včetně všech vyšetření, která maminka podstoupila. V 9. měsíci se však ozvaly komplikace...

V létě 2018 se narodila malá Thea, která byla vytouženým miminkem rodičů z Českého Těšína. Celé těhotenství probíhalo v pořádku včetně všech vyšetření, která maminka podstoupila. V 9. měsíci se však ozvaly menší komplikace v podobě zvětšeného močového měchýře u miminka.

Po porodu se u Theinky projevil problém s dýcháním, kdy se nemohla pořádně nadechnout. Z tohoto důvodu si ji rodiče nemohli po porodu rovnou odvést domů, ale musela zůstat v nemocnici na JIP.

Když byla Theinka na JIP, lékaři hledali příčiny všech potíží, které měla. Probíhalo několik vyšetření včetně magnetické rezonance, při které u ní našli abnormality na mozku a cystu na páteři. Po propuštění z nemocnice začali rodiče s Theinkou rehabilitovat a pracovat na motorickém vývoji. Bohužel, se nedostavily očekávané výsledky a lékaři opět museli zjišťovat příčiny, proč se Thea díky tehdejším rehabilitacím neposouvá dál.

Až na začátku roku 2020 rodiče i lékaři dostali odpověď na to, jaká je Theinčina diagnóza. Theinka trpí mikrodelečním syndromem a vzácným onemocněním krve Diamond-Blackfan anemia. Obě onemocnění jsou způsobena chybějící částí 18. chromozomu a není možné je odhalit během těhotenství.

S kombinací těchto dvou onemocnění je Thea jediná na světě, a proto není možné, aby lékaři udělali prognózu o jejím vývoji. Theinku na její cestě životem doprovází špatná tvorba krve a funkce svalů, těžké celkové oslabení těla, opoždění motorický vývoj a mentální retardací.

Theinka během svého krátkého života zažila nespočet vyšetření u lékařů, hospitalizací, odběrů krve i transfúzí nebo lumbální punkci, což je odběr mozkomíšního moku z páteřního kanálu. To co však neodmyslitelně doprovází tuto malou bojovnici, je neustálý a obrovský úsměv na tváři a neuvěřitelná snaha posouvat se dál. Sama sedí, leze po 4 a dokonce už vstává a snaží se chodit s pomocí rodičů.

Maminka Thei: „Je to naše slunce, její oči a úsměv nám každý den dodávají sílu neúnavně pokračovat dál.“



Obrovským pokrokem bylo, když Theinka začala postupně navštěvovat speciální školku v Karviné, kde se velmi rychle začlenila do kolektivu. Rodiče s Theou mimo jiné navštěvují terapie se zvířaty jako hipoterapii, při které je dítě v kontaktu s koněm, nebo canisterapii, při které je pro dítě připraven speciálně vycvičený pes. 

Ukázalo se, že terapie se zvířaty jsou pro Theu těmi nejúčinnějšími a velice jí pomáhají. Pojďme společně vybrat 15 000 Kč na hipoterapie pro Theinku, které by mohla absolvovat na začátku příštího roku. Všichni jí tak vykouzlíme obrovský úsměv na tváři a pomůžeme jí posunout se dál na nelehké cestě v jejím životě. 

Dokázali jste to!
Vybrali jste: 15000 Kč

Vybráno: 15000 Kč
Cíl: 15000 Kč
Splněno! Jste neskuteční, dokázali jste to. Tento příběh se úspěšně naplnil.

O projektu

Výuka se přesunula do online světa. Prostory školy zejí prázdnotou. Každý studuje sám, ale přesto všichni společně. Na světě však existuje něco, co nás spojuje daleko víc než jen internet. Jsou to tradice. Každý rok se studenti, vyučující i absolventi spojili, aby společně někomu pomohli. Cílem projektu je tradici Stromečku splněných přání zachovat i v této nelehké době. Iniciativu vzali do rukou studenti a absolventi NEWTON College a vytvořili projekt na své náklady. Za projektem stojí Radim Oulehla s Ondrou Machačem, kteří jsou součástí Nadačního fondu Podpořit, a Daniel Koch s Tomášem Fojtů z digitální agentury Vesmírné kuře. Více o samotném projektu a tvůrcích se dočtete na newton.today.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat. Za jakoukoliv zpětnou vazbu budeme moc rádi. Stačí nám napsat email na dar@vanocnipribehy.cz